Tratamentul cu PRP (plasmă îmbogățită cu trombocite) este o procedură minim invazivă care utilizează componente proprii ale sângelui pacientului pentru a promova regenerarea țesuturilor și rejuvenarea pielii. Este adesea folosită pentru a trata o varietate de afecțiuni dermatologice și pentru ameliorarea aspectului estetic al pielii. Acest ghid detaliat are scopul de a oferi pacienților toate informațiile necesare despre procedură, recuperare și îngrijire post-procedurală.
Ce presupune „terapia vampir” sau PRP?
Procedura presupune injectarea la nivelul pielii a plasmei îmbogățite în trombocite, ce odată activate, vor stimula producția de colagen cu creșterea oxigenarii tisulare și accelerarea proceselor reparatorii proprii.
Inițial, se recoltează sânge de la pacient în eprubete speciale, urmând apoi un proces de centrifugare. Ulterior, plasma îmbogățită în trombocite va fi separată și se va putea injecta în zona ce urmează a fi tratată, putând fi vorba despre pielea feței, gâtului sau scalpului.
Timpul de recuperare
După procedura PRP, pielea poate prezenta înroșire, umflare sau vânătăi minore, care vor dispărea în decurs de câteva zile. Majoritatea pacienților se pot întoarce la activitățile lor obișnuite imediat după procedură, deși ar putea fi nevoie de 24-48 de ore de repaus pentru a permite pielii să se vindece corect.
Posibilele reacții adverse
Ca orice procedură medicală, PRP are potențiale reacții adverse, deși acestea sunt rare și de obicei minore:
- Roșeață sau sensibilitate la locul injecției.
- Vânătăi minore.
- Infecție, deși riscul este minim dacă procedura este efectuată într-un mediu steril.
- Reacții alergice, deși aceste situații sunt extrem de rare, având în vedere că PRP utilizează propriul sânge al pacientului.
Rutina de îngrijire post-procedură
După procedura PRP, este recomandată:
- Spălarea zonei tratate cu un gel de spălare blând, utilizarea unei creme reparatoare și, obligatoriu, crema cu factor de protecție solară SPF 50+.
- Evitarea cremelor cu acizi exfolianți și retinoizi până ce pielea este complet recuperată
- Evitarea machiajului pentru cel puțin 24 de ore.
- Evitarea transpirației excesive, a piscinei, saunei sau expunerii la soare și solar pentru cel puțin 72 de ore.
Cât durează efectul procedurii
Efectele tratamentului cu PRP pot dura de la 6 luni la 2 ani, în funcție de individ și de severitatea afecțiunii tratate. Este posibil să aveți nevoie de ședințe de întreținere ocazionale pentru a menține rezultatele.
Interval proceduri ulterioare
Pentru maximizarea efectelor, se recomandă o serie de 3-6 tratamente cu PRP, cu un interval de 2-4 săptămâni între ele. După această serie inițială, procedurile de întreținere pot fi programate la intervale de 6-12 luni.
Programează-te acum
Tratamentul cu PRP este o soluție eficientă și naturală pentru ameliorarea multor probleme dermatologice. Cu toate acestea, pentru a obține cele mai bune rezultate, este esențial să urmați recomandările și instrucțiunile medicului dermatolog.